Afdrukken E-mailadres

nes ammimNes Ammim: ontmoetingen in Israël

Volgend jaar hoopt Nes Ammim, het dorp in Galilea dat door Europese christenen in 1963 werd gesticht, zijn vijftigjarig bestaan te vieren. Jarenlang stond het bekend om de rozenkassen, maar zeker zo belangrijk was dat er op deze nederzetting naar wegen werd gezocht om na de donkere periode van de Tweede Wereldoorlog de relatie tussen joden en christenen te verbeteren. Protestantse kerken zijn altijd nauw bij het project betrokken geweest, ook nu nog, maar ook veel katholieken voelen zich verbonden met dit oecumenische dorp. Er hebben verschillende malen bijeenkomsten van de Focolare-beweging plaatsgevonden en parochies in de regio zijn vertegenwoordigd in het Christian Fellowship Committee. Sinds de oprichting hebben hier duizenden jongeren, gezinnen en senioren als vrijwilliger gewoond en gewerkt, onder wie vele Nederlanders.

Dialoog, leren en gastvrijheid
In de voortdurend veranderende en gecompliceerde realiteit van Israël heeft Nes Ammim sinds enkele jaren een nieuw profiel: bijdragen en deelnemen aan verschillende vormen van (interreligieuze) dialoog. Europese christenen van verschillende leeftijden en achtergrond trekken er voor korte of langere tijd naar toe om als vrijwilliger te werken, in solidariteit te leven met alle bewoners van het land en kennis te maken met de verschillende sectoren van de Israëlische samenleving. Naast dialoog zijn 'leren en gastvrijheid' de pijlers van de Nes Ammim gemeenschap.

In een land dat geteisterd wordt door conflicten, probeert Nes Ammim een veilige haven te zijn. Joden en Palestijnen komen er bijeen om elkaar te leren kennen, ervaringen uit te wisselen en de angst voor elkaar te overwinnen. Op basisniveau wil het dorp zo bijdragen aan de leefbaarheid - en laat ons blijven hopen: de vrede in het land. In Galilea is dat misschien wat gemakkelijker dan elders in Israël. Vorig jaar vonden er 43 seminars, conferenties en activiteiten plaats. Veel bijeenkomsten komen tot stand vanuit het netwerk van Joodse en Arabische vrienden in Galilea. Kerken uit de omgeving confereren graag in Nes Ammim.

Wat biedt Nes Ammim vrijwilligers en bezoekers?
Ook de Nederlanders en Duitsers die in Nes Ammim verblijven, worden betrokken bij de dialoog: naast hun gewone werk in het dorp ondersteunen ze bijvoorbeeld enkele uren per week scholen en verzorgingscentra in Joodse en Arabische dorpen. Daarnaast volgen ze een intensief studieprogramma: ze kunnen bijvoorbeeld Hebreeuws of Arabisch leren. Verder krijgen ze meerdaagse seminars aangeboden: in het Holocaust museum, naar de Negev woestijn, in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Ook voor reisgezelschappen uit Europa ligt er een programma klaar.

Meer informatie op www.nesammim.nl of via het secretariaat van Nes Ammim: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of tel.: 055-5349339.

Laatst aangepast op zondag 29 april 2012 14:58
 

Vieringen

woensdag 20 januari 19:30 uur
Den Hoorn
Rozenkransgebed
vrijdag 22 januari 19:30 uur
Den Hoorn
Avondgebed
zaterdag 23 januari 19:00 uur
Den Hoorn
Eucharistieviering
zondag 24 januari 09:15 uur
Maasland
Woord en Communieviering
zondag 24 januari 10:00 uur
Schipluiden
Oecumenische dienst in de Dorpskerk
zondag 24 januari 11:15 uur
Den Hoorn
Woord- en communieviering
dinsdag 26 januari 09:30 uur
Maasland
Woord en Communieviering
dinsdag 26 januari 09:30 uur
Den Hoorn
Viering
zaterdag 30 januari 19:00 uur
Schipluiden
Eucharistieviering
zaterdag 30 januari 19:00 uur
Den Hoorn
Eucharistieviering