Afdrukken E-mailadres

vamoslogozwart
Stichting Vamos heeft als doelstelling

- Het ondersteunen van ontwikkelingsprojecten in economisch minder welvarende gebieden.

- Het scheppen van een gelegenheid voor jong volwassenen om kennis te maken met de problemen van medemensen in gebieden waar het leven wat minder vanzelfsprekend en eenvoudig is dan in en rond Midden-Delfland.

Hoewel de stichting voortkomt uit de R.K. Jacobus parochie, staat zij open voor deelname aan projectgroepen door jong volwassenen uit Midden-Delfland van verschillende geloofsovertuigingen maar met een juiste motivatie. 
Maar de belangrijkste doelstelling is om de jongeren van Midden-Delfland de mogelijkheid te bieden om ervaringen op te doen in gebieden in deze wereld die heel wat minder welvarend zijn dan de onze. Elke reis mag daarom ook bijzonder zijn voor de ontwikkeling van onze eigen jeugd.


Elke maand komen de VAMOSjongeren op zondagavond bijeen. Om beurten hebben ze een maaltijd voorbereid en wordt er samen gegeten. Daarna worden er plannen gemaakt voor de acties, zoals de kerstkaartenactie, kerstmarkten, bezoek aan Rotaryclub, derby Schipluiden – Den Hoorn, klaverjasavond, lege flessenactie, benefietdiner en veiling, carwash of de spinningmarathon. Deze acties worden gehouden om geld in te zamelen voor de projecten die gerealiseerd mogen worden. De Vamosgroep heeft zich garant gesteld voor de bouw van een kinderopvang, kosten € 25.000. Daarnaast wordt er een groentetuin aangelegd, meegewerkt in de kinderopvang en een aantal huisjes gerepareerd. De jongeren willen pater Gabriel ook ondersteunen met het studentenproject van Stichting Thaysa en de opvang van alleenstaande jonge moeders in de Fazenda de Esperança.

 

De kosten voor de vliegreis, verzekeringen en verblijf betalen de jongeren zelf. Iedere deelnemer maakt een bedrag van € 1.500 over op de bankrekening van de stichting. Met deze bijdrage en daarnaast de inzet tijdens de voorbereiding en de drie weken in Brazilië is het niet zomaar een vakantiereisje.

Naast enige kennis over de cultuur en de economie van het land is het net zo belangrijk om zich voor te bereiden op de leefomstandigheden in Brazilië. In geheel Brazilië wordt Portugees gesproken. Geen eenvoudige taal maar daarom wel belangrijk dat de jongeren een paar taallessen volgen. Het gastenverblijf van het klooster van Pater Gabriel is tijdens de drie weken de thuisbasis van de groep. Pater Gabriel heeft in deze periode extra personeel aangenomen om voor de groep te koken en ook wordt een aantal keren de was gedaan. Deze “luxe” voor de jongeren betekent wel dat zij meer en effectievere tijd overhouden om aan hun projecten te werken. Ook zullen de jongeren contact leggen met een groep Braziliaanse jongeren uit de omgeving van Campina Grande. Deze jongerengroep komt onder de naam VIVA 2012 in januari naar Nederland voor een tegenbezoek. Daarnaast zullen de jongeren ook op bezoek gaan bij Pater Carlinhos in Monteiro. Pater Gabriel heeft een aantal jaren geleden hier gewerkt en nog steeds is hij voor vele parochianen een steun en toeverlaat. Het vijftig jarig priesterfeest van Pater Gabriel in 2009 was de reden voor de Stichting Vamos om de bouw van de “pater Gabrielzaal” mee te helpen financieren. Een mooie ontmoetingsruimte in een arme wijk van Monteiro waar nu diverse bijeenkomsten van de parochie kunnen worden gehouden.

Natuurlijk is de Stichting Vamos blij met de mogelijkheden van ondersteuning van al deze projecten. Maar de belangrijkste doelstelling is om de jongeren van Midden Delfland de mogelijkheid te bieden om ervaringen op te doen in gebieden in deze wereld die heel wat minder welvarend zijn dan de onze. Elke reis mag daarom ook bijzonder zijn voor de ontwikkeling van onze eigen jeugd. Daarom is Vamos de moeite waard om te ondersteunen!!!
 

Laatste bericht van de Vamosgroep
Nog maar een paar dagen wachten en dan reist de Vamosgroep af naar Brazilië. Dit jaar wordt er gewerkt in Campina Grande in het droge N.O. Ze hebben er allemaal vreselijk veel zin in. Na een
jaar van voorbereiding en vele mooie activiteiten is het dan bijna zover. In Brazilië zullen de Vamos leden een moestuin aan gaan leggen, huisjes opknappen en zal de nieuw gebouwde kinderopvang
geschilderd worden en worden er mooie muurtekeningen aangebracht. ’s Morgens zal er met de kinderen gewerkt worden, er zullen spelletjes gedaan worden, ze leren hoe ze hun tanden moeten poetsen, er wordt een sportdag georganiseerd, een knutselochtend en voor de meisjes een make-up ochtend.
Bij Toos Hofstede zijn al de eerste extra koffers gepakt. De deelnemers mogen nl. 2 x 32 kg aan goederen meenemen. Nu is 2 x 32 kg voor 3 weken erg veel kleding voor 1 persoon. De eerste koffer is voor de deelnemers zelf, aangevuld met extra spullen. In de tweede koffer worden alleen maar extra spullen gestopt, zoals kleding, speelgoed en educatief materiaal. Al deze spullen blijven achter in Brazilië. Pater Gabriël weet daar altijd weer mensen voor te vinden die het, het hardst nodig hebben. Het educatief materiaal wordt voor scholen en de nieuw gebouwde kinderopvang gebruikt.

De informatieavond op zondagavond 9 juni, voor de ouders en andere belangstellenden werd druk bezocht. Na een praatje van Pastor Huub Spaan en Eef Klok de penningmeester, konden de mensen hun vragen stellen. Na afloop was er een drankje en kon er nog nagepraat worden.
Op 6 juli is de uitzwaai viering. Daarin gaan zowel pastor Huub Spaan als pastor Paul Mantelaers voor. Het wordt een mooie viering met koor Horizon. Deze viering zal plaats vinden in de Jacobuskerk in Schipluiden.
Op zondagochtend 13 juli stappen we allemaal in het vliegtuig richting Brazilië.
Wilt u weten wat we allemaal doen in Brazilië kijk dan op de site van Vamos.

 

 carwash2012


Carwash-spektakel 2012 geslaagd

Op 8 september organiseerden de gezamenlijke tienertourgroepen uit Schipluiden een carwash spektakel. Zij werden geassisteerd door leden van de Vamosgroep 2011 en 2013.

Meteen vanaf 12.00u was het een drukte van belang. De jeugd kon de grote toestroom nauwelijks aan. Tegelijkertijd werd er in De Schelp een curiosamarkt gehouden. Vanuit de nalatenschap van pastor Jansen werden platen, boeken, cd’s en gebruiksvoorwerpen te koop aangeboden. Terwijl de tieners buiten de auto’s schoon boenden, konden de eigenaren van de auto’s rustig rond kijken op de markt of een kopje koffie of thee drinken.
De opbrengst mag er zijn. De opbrengst was € 1200,00.
Daarmee kunnen ook in dit schooljaar Laiz, Beatriz en Natalia verder gaan met hun studie. Iedereen die daar aan bijgedragen heeft, wordt hartelijk bedankt.

 

 

 

 

Vamos ontmoet Viva (2012)

vivagroepsfoto

Na de succesvolle reis van Vamos 2011, waarvan u allemaal het resultaat hebt kunnen zien tijdens de filmavond van 18 november, komt een groep Braziliaanse jongeren van 14 januari tot en met 3 februari 2012 naar Midden Delfland. Deze reis wordt georganiseerd om hen in aanraking te brengen met het sociaal-maatschappelijk culturele leven in ons land. Daarnaast staat de ontmoeting met leeftijdsgenoten uit een ander deel van de wereld centraal. 

Het eerste contact met de groep is al tijdens de reis van Vamos 2011 gelegd zijn. Samen met de jongeren van Vamos hebben de jongeren van Viva gewerkt in de gemeenschap van Sao Clemente. Ze hebben muurschilderingen gemaakt, onkruid verwijderd voor het speeltoestel, geholpen bij het afgraven van de tuinbedden en het verven in het huisje.
De Viva groep zal de eerste week verblijven in het parochiecentrum Don Bosco in Delft en daarna zullen de deelnemers worden ondergebracht in gastgezinnen in Den Hoorn en Schipluiden.
Op het programma staan diverse activiteiten, zoals een bezoek aan de Waterzuiveringsinstallatie in de Harnaschpolder en de stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg, een excursie naar het Vredespaleis, een bezoek aan het regeringscentrum in Den Haag met mogelijk een ontmoeting met minister Bijsterveldt-Vliegenthart, een bezoek aan het bisdom Rotterdam en verschillende buurtprojecten aldaar, een dagje Schipluiden met een kennismaking met de burgemeester, een bezoek aan een VMBO school in Delft en de veiling in Naaldwijk.
Daarnaast kunt u als parochianen hen ontmoeten tijdens verschillende vieringen in uw eigen parochiekern. Op zondag 20 januari zijn zij te gast in Maasland tijdens de zondagsviering om 10.00u. ’s Avonds nemen zij deel aan het Taizé gebed in Den Hoorn en op 27 januari is de uitzwaaiviering met een hopelijk Braziliaans tintje in Schipluiden.
 

VAMOSjongeren 2011
altIn 2011 is pastor Huub voor de derde keer met een groep jongeren naar Brazilië vertrokken om het werk van Pater Gabriel in Garanhuns te ondersteunen. Na twee succesvolle en bijzondere reizen in 2007 en 2009 was er weer een nieuwe groep samengesteld. De groep bestond deze keer uit 10 jongeren en 6 begeleiders.(Daan, Kirsten, Manus, Ester, Alwin, Lisa, Joop, Mariska, Luc, Jeanet, Bram, Ellen, Rianne, Leo, Désiré, Huub)

 

 

alt alt

 

Carwash Tienertoer 2011 een groot succes.
Op zaterdag 17 september hebben 37 tieners met daarnaast een aantal enthousiaste begeleiders maar liefst 84 auto’s gewassen. De opbrengst voor het studentenproject van VAMOS in Brazilië was € 945,00 . Een prachtig resultaat dat in 4 uur auto’s wassen bij elkaar is gebracht. Hier kunnen de volgende studenten weer een jaar van studeren.

Lais:
Zij is de dochter van Patricia, de verpleegkundige uit Monteiro die we in het verleden ook gesteund hebben. Zij wil dolgraag de middelbare school gaan  volgen, maar haar moeder kan dit niet zelf bekostigen. Zij is een hele ijverige leerling en verdient onze steun.

Natalia:
Zij is 13 jaar oud.
Haar ouders zijn gescheiden en hebben haar achtergelaten bij oma, die dolgraag een goede opleiding voor haar kleinkind wil.

Beatriz:
Is enigst kind van zeer eenvoudige mensen, zij zijn erg actief in de kerk. Pater Carlinhos uit Monteiro wil heel graag dat ze naar school gaat. Ze is heel leergierig.

Na afloop van de carwash hebben de tieners die zo fantastisch geholpen hebben, brieven aan deze studenten geschreven. Deze zullen aan Pater Gabriel worden overhandigd als hij in oktober in Nederland is. Helaas ging het uitstapje naar het strand in verband het het weer niet door. In plaats daarvan hebben we naar de film “Rio” gekeken. Een geslaagde dag. Eind oktober/begin november is de volgende tienertouractiviteit. Via de contactouders krijgen jullie nog bericht.

alt alt

 

 

Stichting Vamos Schipluiden
www.vamosschipluiden.nl
Rekening nr: 1158 53 863
t.a.v. Stichting Vamos Schipluiden

 

Laatst aangepast op woensdag 26 juni 2013 18:54
 

Vieringen

woensdag 20 januari 19:30 uur
Den Hoorn
Rozenkransgebed
vrijdag 22 januari 19:30 uur
Den Hoorn
Avondgebed
zaterdag 23 januari 19:00 uur
Den Hoorn
Eucharistieviering
zondag 24 januari 09:15 uur
Maasland
Woord en Communieviering
zondag 24 januari 10:00 uur
Schipluiden
Oecumenische dienst in de Dorpskerk
zondag 24 januari 11:15 uur
Den Hoorn
Woord- en communieviering
dinsdag 26 januari 09:30 uur
Maasland
Woord en Communieviering
dinsdag 26 januari 09:30 uur
Den Hoorn
Viering
zaterdag 30 januari 19:00 uur
Schipluiden
Eucharistieviering
zaterdag 30 januari 19:00 uur
Den Hoorn
Eucharistieviering