Afdrukken E-mailadres

voedselbankMaandelijkse voedselinzameling vanaf september 2013
We kennen het verhaal ondertussen wel: de economische crisis is nog niet voorbij! 
We lezen of horen het elke dag wel ergens: willen we voor een goede toekomst zorgen, dan moeten we nú ingrijpen. Eén ding is zeker: er moet nog meer bezuinigd worden. Onze regering zegt zich gedwongen te zien om nog dieper te snijden en die ingreep zal overal pijn opleveren. De vraag die ons allen bezighoudt is natuurlijk vooral hoe het een ieder van ons persoonlijk treft, hoe voelen wij het in onze eigen beurs. Nou denk ik dat de meesten van ons het wel zullen overleven.
Ik ken echter ook heel wat mensen waarover ik me steeds meer zorgen maak. Want helaas zijn er altijd weer opnieuw mensen die het in moeilijke tijden dubbel voor hun kiezen krijgen. Ze hebben het al niet breed en moeten het dan opeens met nòg minder doen. Het is dus geen wonder dat mensen op de rand van de armoedegrens balanceren of er al lang onder zijn gedoken. Deze mensen (ook gezinnen met kinderen) komen vaak ook bij de voedselbank terecht. In Delft bijvoorbeeld worden er wekelijks al meer dan 250 voedselpakketten uitgedeeld. De voedselbank Delft doet wat ze kan om deze mensen elke week aan een verantwoord pakket met levens-middelen te helpen. Het uitgangspunt van de voedselbanken is altijd herverdeling geweest. Dat betekent: de producten die veel winkels over hebben omdat ze die om diverse redenen niet meer in de winkel kunnen verkopen, worden door de voedselbanken gebruikt voor de voedselpakketten. Voordat de voedselbanken bestonden, werden deze producten gewoon vernietigd.

Maar met die producten is niets aan de hand. Wat het nogal eens moeilijk maakt is dat de voedselbanken afhankelijk zijn van de producten die in winkels over zijn en aangevoerd worden. Dingen die heel vaak ontbreken in de aanvoer zijn verse groente en fruit en houdbare producten zoals dingen in blik, rijst, macaroni en spaghetti. Vandaar ook al enkele jaren de jaarlijkse conservenactie in november van de voedselbank. Dat genoemde tekort wil ik samen met u gaan aanpakken. In de Ursulaparochie gebeurt dat al sinds 2011. Met veel succes overigens. Vorig jaar is er al een keer in het kader van het Diaconale Weekend een inzamelingsactie geweest. Die was erg geslaagd!
Ik wil daar in Sion nu ook wat structuur in aanbrengen. Vanaf september wil ik elk eerste weekend van de maand in de drie kerken van de parochie van O.L.V. van Sion gaan inzamelen. Drie geloofsgemeenschappen, één parochie, we bundelen onze krachten ten behoeve van hen die gebrek lijden. Een oude gedachte, want in de eerste christengemeenten namen de gelovigen al voedsel mee naar de kerk en legden dat neer aan de voet van het altaar. Daar werd het gezegend en ná de eredienst door de diakenen onder de armen verdeeld. Deze oude gedachte krijgt in onze tijd van luxe en overvloed helaas weer een hele actuele invulling.

Ik wil u vragen om met ingang van het eerste ‘volle’ weekend (zaterdag en zondag vallen in september) van komende september (dat is 7-8 september) bij het boodschappen doen eens aan hen te denken die het minder hebben en iets extra’s, iets houdbaars te kopen. Deze houdbare etenswaren kunt u dan meenemen naar de kerk. Achter in de kerk zullen manden, dozen of kratjes gereed staan waar u uw goede gaven in kunt deponeren. Wat u zoal kunt meenemen is al genoemd. Ik moet echter niet vergeten om te melden dat ook artikelen als koffie, thee, suiker, meel, zeep, tandpasta, producten voor de persoonlijke verzorging, en in bescheiden mate koekjes en snoep voor de kinderen welkom zijn. Via de mededelingen in de wekelijkse vieringen laat de voedselbank u weten welke producten bij de volgende inzameling het meest nodig zijn. Zo kunt u heel gericht een bijdrage leveren.
Wilt u meer informatie hebben, bel mij ( 06 2181 7519 ) of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Ik zeg nu alvast: ontzettend bedankt !


Diaken Jan Lamberts

Laatst aangepast op woensdag 23 oktober 2013 21:34
 

Vieringen

woensdag 20 januari 19:30 uur
Den Hoorn
Rozenkransgebed
vrijdag 22 januari 19:30 uur
Den Hoorn
Avondgebed
zaterdag 23 januari 19:00 uur
Den Hoorn
Eucharistieviering
zondag 24 januari 09:15 uur
Maasland
Woord en Communieviering
zondag 24 januari 10:00 uur
Schipluiden
Oecumenische dienst in de Dorpskerk
zondag 24 januari 11:15 uur
Den Hoorn
Woord- en communieviering
dinsdag 26 januari 09:30 uur
Maasland
Woord en Communieviering
dinsdag 26 januari 09:30 uur
Den Hoorn
Viering
zaterdag 30 januari 19:00 uur
Schipluiden
Eucharistieviering
zaterdag 30 januari 19:00 uur
Den Hoorn
Eucharistieviering