Afdrukken E-mailadres

Geestverruimend in oktober

Inleiding evangelie van Lucas

LucasMet de eerste zondag van de Advent begint een nieuw kerkelijk jaar. De evangelielezingen komen dit kerkelijk jaar voornamelijk uit het evangelie van Lucas.
Dit evangelie telt in de Griekse tekst in totaal 19.482 woorden en is in de jaren 80 van de eerste eeuw geschreven.
Van de auteur, die we kennen als Lucas, is weinig bekend. Waarschijnlijk was hij een hoog ontwikkelde Jood uit de diaspora.
Ook het boek Handelingen is door deze auteur geschreven. Het slot van het Lucas evangelie en het begin van het boek Handelingen zijn duidelijk op elkaar afgestemd.
Voor velen van ons is dit evangelie verbonden met het kerstverhaal dat in de kerstnacht wordt gelezen. Maar ook het verhaal van de ‘Barmhartige Samaritaan’ geniet grote bekendheid. Maar als we goed kijken naar dit boek dan ontdekken we dat reizen /onderweg zijn het grote kader is. Alles geschiedt of tenminste in verband met de reis naar Jeruzalem.

Tijdens de twee avonden vertellen de pastores Eli Stok en José de Boer u meer over de structuur van dit evangelie, achtergrond en we lezen samen sleutelteksten van dit boek. Alle teksten worden u aangeleverd. Er wordt niet veronderstelt dat u over Bijbelkennis beschikt, iedereen is welkom en iedereen kan meedoen.

 

Vrijwillige bijdrage: € 5,00

Aanmelden via: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 015- 2126170

 

 

Lunchen met de bijbel

Breng uw lunch mee en doe mee met de wekelijkse bijbellunch op donderdagmiddag. We komen samen, bidden met elkaar en lezen een korte bijbeltekst. Na een korte stilte gaan we eten en ondertussen bespreken we samen de gelezen tekst. Om 13:30 uur sluiten we met gebed af.

Pastor José de Boer zorgt voor thee/koffie en melk. We beginnen met het lezen van het evangelie van Lucas, gewoon vooraan en lezen elke week een stukje totdat we het boek uit hebben. Kom gerust meedoen want er is altijd een interessant gesprek en iets nieuws te leren. Vanaf do. 11 oktober elke week (bij voldoende belangstelling) op donderdag van 12:30 - 13:30 uur in de pastorie van de Adelbertkerk

Vrijwillige bijdrage: € 6,00 per maand

Aanmelden Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 015- 2126170


Geestverruimend mededelingen

Avond over gebed wordt verplaatst naar andere datum
Soms gaat het in de agenda’s mis en is er een dubbele afspraak. Vandaar dat we de samenkomst over het gebed (29 november) met inleidster Lizzy Beenhakker in Maasland, moeten verplaatsen. Op dit moment is er nog geen nieuwe datum bekend, zeer waarschijnlijk ergens in februari. We houden u op de hoogte.

Kerststallen gevraagd
Vorig jaar hebben we de eerste kerstallentocht in Schipluiden georganiseerd en de deelnemers zeiden na afloop: dat doen we volgend jaar toch weer? We zijn dus wederom op zoek naar mensen die op zondag 30 december tussen 14:00 en 17:00 uur hun huis willen openstellen voor gasten die hun kerststal willen bekijken en het eventuele bijbehorende verhaal willen vertellen aan de bezoekers. Hebt u vorig jaar meegedaan? Meldt u zich gerust weer aan. Er zijn vast mensen die nog niet bij u zijn langs geweest.
Denk niet: mijn stal of verzameling is helemaal niet bijzonder. De kerststallentocht gaat nog meer over mensen dan over de stal en dat maakt elke kerststal bijzonder.
De deelnemers aan de tocht hebben een lijst met adressen en bepalen zelf welke route zij zullen afleggen. Dus alleen mensen met een adressenlijst komen bij u binnen.
Woont u te ver buitenaf, dan kan uw stal misschien tentoongesteld worden in de kerk van Schipluiden.

Mogen we bij u langs komen? Geef dan uw naam en adres én vertel wat de deelnemers kunnen verwachten wanneer ze bij u langs komen. Bij voorkeur Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. opgeven maar bellen mag ook 015-2573044

We hopen van harte dat we ook dit jaar weer op uw medewerking kunnen rekenen.


Aanmelden voor kloosterweekeinde
In de Onze Lieve Vrouwe Abdij te Oosterhout wonen, leven, werken en bidden de zusters Benedictinessen.

Dit weekeind is bedoeld voor mensen die nog niet zo bekend zijn met het kloosterleven en op deze wijze willen leren kennen. Iedereen neemt deel in het ritme van de getijdengebeden. Daar tussen is ruimte voor rust, een wandeling, lezen of een gesprek. We verblijven in een aparte vleugel van de abdij. De gemeenschap van zusters ontmoeten wij in de kerk en in de persoon van de gasten-zuster.

Data: Het kloosterweekeinde is van 1 tot 3 februari

Informatie avond (alleen voor de deelnemers) is op 10 januari in de pastorie van de Adelbertkerk van 20:00 - 21:30

Tijd: vrijdag 1 febr. rond middaguur vertrekken we, zondag in namiddag zijn we weer terug

Vervoer: per OV (op eigen kosten) of meerijden met auto (benzinegeld)

Begeleiding: pastor José de Boer en Marjolein Kenselaar

Kosten verblijf: € 100,00 pp

Aanmelden: voor 1 januari 2019 Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 015-2126170

Aantal deelnemers: maximaal 12 deelnemers (op volgorde van inschrijven)

 

Aanmelden voor pelgrimage naar Vézelay

In samenwerking met de VNB organiseren we een reis naar Vezelay, van oudsher Maria Magdalena bedevaartsoord. De bijna duizend jaar oude Maria Magdalenakerk is dan ook een hoogstandje van de middeleeuwse kathedralenbouwers en staat op de Unescolijst van het Werelderfgoed.

Programma :

Dag 1: donderdag 30 mei 2019  
Vertrek ongeveer 11:00 uur, opstapplaats nog onbekend. Onderweg bezoeken we de ‘Onze-Lieve-Vrouwekathedraal’ van Reims. In de avond arriveren we bij het hotel in Vézelay.

Dag 2: vrijdag 31 mei 2019
Bezoek aan de kerk van Vézelay met gebedsviering. In de middag keuze om in Vézelay te blijven of een excursie naar ‘Kasteel Guedelon’ (1 uur rijden). In de avond is er een excursie naar Chapelle de la Cordelle.

Dag 3: zaterdag 1 juni 2019
Om 08:00 uur vertrekt naar Taizé, voor ontmoeting met een van de broeders en om 12:30 uur gebedsviering in Taizé, daarna eenvoudige lunch. In de middag bezoek aan de plaats Chalon-sur-Saône, waar u zelf door dit prachtige stadje kunt wandelen. In de avond rust.

Dag 4: zondag 2 juni 2019
Na het ontbijt uitchecken en daarna (franstalige) eucharistieviering in de kathedraal van Vézelay. Na de lunch vertrekt de bus weer naar Nederland.

Datum verplichte voorbereidende bijeenkomst: 6 mei, Adelberthof van 20:00 - 22:00 uur

Data reis: do. 30 mei - zo 2 juni

Begeleiding: het is nog niet bekend wie van de pastores er mee gaat

Kosten: € € 489,00 pp all-in, dus op basis van volpension

Aanmelden Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 015-2126170

Maximaal 40 personen (bij te weinig aanmelding gaat de reis niet door)

Laatst aangepast op woensdag 10 oktober 2018 20:21
 

Vieringen

vrijdag 03 juli 08:00 uur
O.L.V. van Sion
Overzicht recente online vieringen
vrijdag 03 juli 19:30 uur
Den Hoorn
Avondgebed
zaterdag 04 juli 19:00 uur
Schipluiden
Eucharistieviering
zondag 05 juli 11:15 uur
Den Hoorn
Woord- en communieviering
dinsdag 07 juli 09:30 uur
Den Hoorn
Viering
woensdag 08 juli 09:30 uur
Schipluiden
Eucharistieviering
woensdag 08 juli 19:30 uur
Den Hoorn
Rozenkransgebed
donderdag 09 juli 14:00 uur
Den Hoorn
Viering
zaterdag 11 juli 19:00 uur
Den Hoorn
Eucharistieviering