vormsel 20230916 websiteVormselviering
Op zateragavond 16 september 2023 ontvingen 16 jongeren uit onze parochie uit handen van Mgr. van den Henden het Heilig Vormsel. Het was een feestelijke viering met naast de bisschop medewerking van pater Thomas en diaken Melchior Kerklaan. Muzikale ondersteuning werd verleend door Let's Sing Together en het meidenkoor Starlight.o.l.v. Marjolein Kolkert.  Thema van de viering was "Verbonden vanuit je hart". Mocht  u de viering nog eens willen zien, dan kunt u klikken op deze link

Na het hernieuwen van de doopbelofte kwamen de jongeren met hun familieleden naar voren om het Heilig Vormsel in ontvangst te nemen. Aansluitend ontvingen zij een presentje in de vorm van een kettinkje met een kruisje. Onze hartelijke felicitaties gaan uit naar: Damien, Viktor, Inge, Stan, Mike, Jett, Tim, Nicolaas, Marieke, Ewyn, Thijmen, Kaj, Roosje, Goiton, Alexis en Sanne.

Na afloop van de viering werd er een groepsfoto gemaakt en ontvingen de jongeren nog een cadeautje met een uitnodiging voor de volgende bijeenkomst van de Rock Solid groep op 30 september as..Tijdens de Rock Solid bijeenkomsten praten jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar over hun geloof.

Op zondag 24 september heeft Floor van Es het Heilig Vormsel ontvangen tijdens de eucharistieviering in Den Hoorn. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Afscheid Eli StokEli Stok

Op 27 augustus in de parochie O.L.V. van Sion en in de parochie St. Ursula een week later op 3 september hebben we afscheid genomen van Eli Stok.

"Het heeft een tijd geduurd, maar ik zou graag afscheid nemen van iedereen die daarvoor openstaat. Ook al ben ik erachter gekomen dat het priesterschap niet mijn weg is, kijk ik toch heel positief terug op mijn ervaringen in de parochie. Ik heb heel veel vriendelijkheid ontmoet en vertrouwen gekregen, waardoor ik ben gegroeid als pastor en als mens. Het zou me blij maken om u weer een keer te zien.

Wij bedanken Eli voor zijn inzet in beide parochies en wensen hem voor de toekomst alle goeds. We hopen hem nog regelmatig in één van onze kerken te mogen begroeten.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Alpha
AlphaHeb jij vragen over het leven of het christelijk geloof? Of zou je wel weer eens opnieuw samen de basis willen leren kennen van het christelijk geloof in een gezellige groep? Lees dan vooral verder.

Dit jaar starten we voor de eerste keer met de Alpha cursus. In 10 wekelijkse bijeenkomsten ontdekken we samen wat het christelijk geloof inhoudt. Iedereen is hiervoor welkom, of je nu je leven lang in de kerk komt, of er nog nooit bent geweest; jouw verhaal doet ertoe.

Iedere avond beginnen we met een warme maaltijd, daarna kijken we een filmpje van zo’n 25 minuten en praten we in kleine groepjes na over het onderwerp. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld:
‘Wie is Jezus ?’,
‘Hoe kun je geloven ?’ en
‘Wie is de Heilige Geest ?’.

We starten met een vrijblijvende bijeenkomst op donderdag 5 oktober om 18:30 uur in de Sacramentskerk (Nassaulaan 2 in Delft). Daarna zijn de volgende bijeenkomsten iedere week op donderdagavond, de avonden zijn gratis. Ook op de Ursuladag van 1 oktober zal er al een mogelijkheid zijn om Alpha te ervaren.

Alpha is een middel dat in steeds meer parochies gebruikt wordt om geloofsgesprekken te voeren met mensen binnen, maar vooral ook buiten de kerk. Het is ons verlangen dat Alpha in de Ursulaparochie en de parochie van Onze Lieve Vrouw van Sion bijdraagt aan de verwelkomende en gastvrije parochies die we graag willen zijn. Ben je benieuwd en wil je erbij zijn, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vind je het leuk om te helpen met koken of af te wassen dan ben je ook meer dan welkom, stuur dan ook even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Mike van Atten
Martine Bakker
Alex van der Lugt
Vera Roest
Alex Rohe
Anita van Velzen
Ruben Slingerland

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sonja Nowee 3
Jubileum Sonja Nowee
Op zondag 6 augustus werd het 50-jarig jubileum van Sonja Nowee als Cantrix-Organiste in de H.H. Antonius en Cornelius kerk in Den Hoorn gevierd.
Tijdens de feestelijke viering, waarin Melchior Kerklaan en pater Thomas voorgingen, werd gezongen door een gelegenheidskoor. Na afloop van de viering was er gelegenheid om Sonja persoonlijk te feliciteren met dit prachtige jubileum.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Wat vraagt God van mij? ‘Kom en zie-jaar’
Het ‘Kom en zie-jaar’ wil mannen (18-45 jaar) die zich oriënteren op hun roeping helpen ontdekken wie Jezus is en waartoe God hen roept. In mei werd het eerste ‘Kom en zie-jaar’ afgesloten. In september wordt het jaar opnieuw aangeboden.

In het ‘Kom en zie-jaar’ denk je na over de vraag: Waartoe ben ik geroepen? Waar kan ik mij aan geven? Wat vraagt God van mij? ‘Kom en zie’ is een jaar dat heel concreet bij deze zoektocht wil helpen.

“Telkens weer gaan mensen samen met God op zoek naar hun toekomst”, vertelt spirituaal pastoor Jeroen Smith. Samen met rector Broeders van Vronesteyn begeleidt hij het programma. “Christus brengt mensen bijeen in zijn Kerk. Daar helpen we elkaar om samen de weg te gaan die Hij ons wijst. Het zoeken naar je roeping hoef je dus niet alleen te doen. Het is zelfs beter om dat samen met anderen te doen en je daarbij te laten begeleiden door de ervaring van mensen uit de Kerk.”

De drie vaste onderdelen van het ‘Kom en zie-jaar’ zijn maandelijkse ontmoetingen op Vronesteyn, thuis of in een kerk een wekelijks uur van gebed aan de hand van teksten en vragen, en persoonlijke begeleiding door een priester, diaken of pastoraal werker van het bisdom Rotterdam, die als tochtgenoot met de deelnemer meeloopt.

“Het traject heeft mij structuur gebracht. En rust om te ontdekken wat God van mij wil”, vertelt een van de deelnemers aan het eerste ‘Kom en zie-jaar’. “Ik had een concrete vraag en heb in dit jaar een antwoord gekregen. Ik wilde mijn leven anders gaan inrichten wat betreft mijn werk. Ik heb in dit jaar keuzes gemaakt en nu een andere baan.” “Ik had juist geen heldere vraag”, zegt een ander. “Daarom zou ik nooit hebben gegoogeld op bijvoorbeeld de vraag: priester of diaken worden? Maar ik heb daar dit jaar wel serieus over nagedacht.”

Bisschop Van den Hende beveelt het jaar ‘Kom en zie’ van harte aan. Het jaar wordt aangeboden door het bisdom Rotterdam samen met de priester- en diakenopleidingQR code kom en zie Vronesteyn Vronesteyn.

Het ‘Kom en zie-jaar’ 2023-2024 start op 25 september. Voor meer informatie en aanmelding download de flyer via de QR-code.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Eerste Heilige Communie
Op 11 juni deden 7 kinderen hun Eerste Heilige Communie in de H.H. Antonius en Corneliuskerk in Den Hoorn. In een feestelijke viering met als voorgangers pater Thomas en diaken Melchior Kerklaan en de muzikale begeleiding van koor Ancor mochten de kinderen voor het eerst mee aan tafel. Van harte gefeliciteerd Max, Britt, Sebastiaan, Marin, Emily, Dieuwertje en Mara. Iedereen die meegewerkt heeft heel hartelijk bedankt.

Eerste communi 2023 klein 116a

Eerste communi 2023 klein 145

 Eerste communi 2023 klein 158

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

De Vuurdoop 2023
Zaterdag 27 mei zijn we met een groepje kinderen vanuit de kernen Maasland, Den Hoorn en Schipluiden naar de vuurdoop in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal in Rotterdam geweest! We waren met 6 jongeren en 2 begeleiders.Het was een leuke ervaring en vooral erg gezellig met elkaar!

vuurdoop 2

vuurdoop 3

vuurdoop 4

 groepsfoto 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

l- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Dauwtrappen op Hemelvaartsmorgendauwtrappen
Op donderdag 18 mei gingen we dauwtrappen vanuit de parochiekern H. Jacobus. We vertrokken vanuit de Schelp in Schipluiden om 6.00u. De zon was net op en het gras was nog nat. Na een eerste etappe dronken we een lekker kopje koffie bij Melk - en Zuivelboerderij van Winden aan de Abtwoudseweg. Daarna vervolgden we de wandeling naar Den Hoorn, waar de gezamenlijke viering van Hemelvaart was. Maar voordat we naar de viering gingen konden we genieten van een heerlijk ontbijtbuffet. Samengesteld uit de eigen meegebrachte ontbijtpakketjes, een heerlijk eitje en yoghurt met aardbeien. Dankzij Terry Mantelaers was dit weer keuring opgediend. Hartelijk dank aan iedereen die mee geholpen heeft. Tot volgend jaar.

 

 

          l- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Wij-Weidag in Maasland
Op zondag 7 mei werd het parochiefeest van de parochie O.L.V. van Sion gevierd in Maasland. Dit feest, bekend onder de naam Wij-Weidag, gaat terug naar de oorsprong, toen we het voor de eerste keer in de open lucht vierden. Dit jaar werd het feest gevierd op het veld van Scouting Maasland, Breeveldpad 1, in Maasland. Om 10.00u begon de viering met als voorganger diaken Melchior Kerklaan. Het thema was: "Vier de Schepping". De viering werd muzikaal ondersteund door een adhoc koor onder leiding van Jan van der Knaap en met begeleiding van Jeanne Bouwmeester. Na afloop van de viering was er natuurlijk koffie/thee. De diverse workshops mochten zich in een grote belangstelling verheugen. Voor de kinderen was er een kindervering, waarin een collage van het scheppingsverhaal werd gemaakt.

003 Wij Weidag 2023

 004 Wij Weidag 2023011 Wij Weidag 2023

 

 

 

 


 

Wij weidag 20230507a

 Wij weidag 20230507015 Wij Weidag 2023

 

 

 

 

 

 We genoten van een heerlijke lunch, zelf bij elkaar gebracht door de vele deelnemers aan deze prachtige dag.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Paaschallenge: geslaagd evenement

In de nacht van 8 op 9 april  werd er een Paaschallenge(Paasspektakel) georganiseerd voor jongeren vanaf 12 jaar. Samen met jongeren uit onze parochie OLV van Sion en jongeren van de Dorpskerk in Schipluiden verdiepten we ons in de personages die aanwezig waren tijdens Het Laatste Avondmaal. De apostel Nathanaël vertelde ons over zijn vriend Petrus, de ongelovige Thomas en de rol die Judas speelde tijdens deze avond en wat er op zou volgen in die nacht. Onder dreiging van de Romeinen en wetsgeleerden moest de vriendengroep van Jezus omzichtig te werk gaan. Door het spelen van spellen en oplossen van puzzels moesten zij de sleutels vinden van de juiste locatie waar Het Laatste Avondmaal zou plaatsvinden.Laatste Avondmaal groep 1

 

Laatste Avondmaal groep 2

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Parochieblad
Het meest actuele parochieblad vindt u onder deze knop.
Het nieuwe parochieblad komt uit op donderdag 28 september 2023. Kopij aanleveren kan tot en met 8 september a.s.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vastenactie 2023: Mensen onderwegVastenactie Logo RGB
cupcakesOp zaterdag 25 februari verkochten de jongeren cup-cakes voor dit goede doel.
Er werden 330 cupcakes gebakken door de verschillende Rock Solid bakkers. De netto opbrengst bedroeg € 375,75.

Een nieuwe start in Zuid-Soedan
Dit jaar zetten we één project extra in de schijnwerpers. In Zuid-Soedan steunen we mensen in de deelstaat Warrap die het geweld in hun dorp moesten ontvluchten en nu ergens anders in Zuid-Soedan een nieuw bestaan proberen op te bouwen. We willen ervoor zorgen dat de deelnemers na wat ondersteuning in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Warrap is de meest onderontwikkelde deelstaat van het land en ging nog in 2020 gebukt onder periodes van ernstig geweld, veroorzaakt door diefstal van vee, conflicten over hulpbronnen, seksueel geweld en wraakacties. Door het geweld, de onveiligheid en de extreme voedselonzekerheid in het gebied verlaten mensen hun gemeenschappen en gaan op zoek naar voedsel en veiligheid. Niet voor niets zijn er in Warrap de meeste ontheemden van heel Zuid-Soedan: 287.000 mensen.

De meeste mensen zijn hier afhankelijk van landbouw voor hun levensonderhoud. In grote delen van Zuid-Soedan zijn de infrastructuur én het ecosysteem echter erg fragiel. Zo werden in 2020 60.000 mensen in Warrap getroffen door grote overstromingen, wat desastreuze gevolgen had voor hun voedselvoorziening. En terwijl het binnenlandse geweld nog altijd niet onder controle is, snijdt de oorlog in Oekraïne de belangrijkste aanvoerroute van graan af - Oekraïne is de belangrijkste leverancier voor Zuid-Soedan. Voedsel is dus schaars én duur geworden en in veel gezinnen is niets meer te eten in huis. Ook de prijzen op de wereldvoedselmarkt zijn de afgelopen maanden pijlsnel omhoog geschoten. Dat betekent dat hulporganisaties minder voedsel kunnen kopen voor hetzelfde geld en hun hulp moeten afbouwen in plaats van uitbreiden, terwijl steeds meer gezinnen in nood komen. Met grote gevolgen.
Campagneproject

De 1500 deelnemers aan het Vastenactie-campagneproject – overwegend vrouwen, waaronder kwetsbare groepen als oudere vrouwen en vrouwen met een beperking - worden getraind in duurzame landbouw- en veeteeltmethodes. Doel is dat ze voldoende en gevarieerd voedsel voor hun familie kunnen verbouwen én voldoende zaaigoed overhouden voor het volgende seizoen. Door samen op te trekken in coöperaties, vormen ze bovendien een sterkere onderhandelingspartner voor partijen die hun oogst willen kopen en kunnen ze betere prijzen afspreken. Naast de trainingen ontvangen de deelnemers ook zaaigoed en gereedschappen om de grond te bewerken.

Er is speciale aandacht binnen het project voor de positie van vrouwen en meisjes, met als doel ze een volwaardige plaats te laten innemen in hun QR code vastenactiegemeenschap. De mannen worden daar uitdrukkelijk bij betrokken. Daarnaast is er aandacht voor het vroegtijdig signaleren van mogelijke conflicten om daarmee de kans op het oplaaien van nieuw geweld zoveel mogelijk te voorkomen. Tenslotte leren de gemeenschappen hoe ze zich kunnen voorbereiden op mogelijke natuurrampen, hoe ze die op tijd kunnen zien aankomen en hoe ze de gevolgen daarvan zoveel mogelijk kunnen beperken.

Wilt u helpen? Dat kan via rekening NL21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. Vastenactie,  in de bus die in de kerk staat of direct via bijgaande QR code.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Berichten vanuit het Bisdom en het Pastorale team

Benoeming Vicaris - Generaal
Met ingang van 1 december heeft de bisschop Vicaris-Generaal A.J. (Lex) van Deelen als administrator benoemd. De bisschop geeft aan dat hij dit gedaan heeft omdat hij helaas nog niet heeft kunnen voorzien in een meer permanente invulling van de Deeleneindverantwoordelijkheid voor onze gemeenschappen en de voortgang van enkele administratieve werkzaamheden een benoeming nu wel nodig maakt. De bisschop geeft verder aan dat hij indringend blijft zoeken naar een nieuwe pastoor voor de beide parochies.

Een administrator is de juridisch eindverantwoordelijke persoon als er geen pastoor aanwezig is. Een administrator is in principe niet pastoraal actief in de parochie. Hoe Lex van Deelen zijn administratorschap gaat invullen moeten we nog met elkaar bespreken.

Als team en parochiebesturen zijn we dankbaar voor deze benoeming en wensen we Lex van Deelen een warm welkom toe in onze parochies en kijken we uit naar een vruchtbare en inspirerende samenwerking.

Ook zijn wij enorm dankbaar voor de ondersteuning van assistenten en vrijwilligers. Het is dankzij hun inzet dat we de vieringen in het weekeinde, door de week, in zorginstellingen en ook bij uitvaarten goed ingevuld krijgen.

Mochten er weer nieuwe ontwikkelingen zijn, dan houden we u uiteraard op de hoogte.

Wij wensen u allen een heel gezegende Advent toe.

Diaken Melchior Kerklaan en José de Boer, pastoraal werker

Mededeling vanuit het Pastoraal team:
Pater ThomasTot onze vreugde is door de bisschop met ingang van 1 maart Pater Thomas benoemd tot lid van het pastorale team. De benoeming heeft een parttime omvang van 0,5 FTE, is dus halftijds, en is afgegeven voor onbepaalde tijd.
Voor de duur van de benoeming is aan hem de bevoegdheid verleend tot de toediening van het sacrament van Boete en Verzoening en het assisteren bij Huwelijken in de parochies. 

Hem is gevraagd om de kerkelijke en liturgische voorschriften in zijn werk te respecteren en een goed contact met de collega's in het bisdom te onderhouden.
Mede omdat Pater Thomas in deeltijd is benoemd, hebben we als pastoraal team afgesproken dat hij vooralsnog geen bestuurlijke taken op zich zal nemen.

We zien uit naar de samenwerking,

José de Boer, Melchior Kerklaan en Pater Thomas 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

home header desktop 5863aadb kerkbalans


Actie Kerkbalans

Van zaterdag 14 tot en met 28 januari 2023 werd de actie Kerkbalans gehouden. Kerkbalans is een jaarlijkse actie waarin vijf Nederlandse kerkgenootschappen hun leden oproepen een financiële bijdrage te leveren ten bate van het onderhoud van hun plaatselijke kerk, parochie, of gemeente.

Kerk-zijn, dat doen we samen. In verbondenheid met God én met elkaar. In coronatijd is juist dat samen kerk-zijn onder druk komen te staan. Gelukkig zijn we in de kerk op talloze creatieve manieren naar elkaar om blijven zien. Toch blijft het soms moeilijk je in een tijd van deels dichte kerkdeuren echt met elkaar verbonden te weten. Inmiddels komen er meer versoepelingen in de coronamaatregelen. Dat geeft hoop: straks mogen we weer! Wat verlangen veel mensen ernaar elkaar op zondag weer te ontmoeten en sámen te zingen, te luisteren naar Gods Woord, de sacramenten te vieren. Tegelijk hebben we in de afgelopen tijd ontdekt dat er meer manieren zijn om kerk-zijn samen te beleven. Dat houden we vast. De komende tijd wordt een tijd van weer opbouwen. Opnieuw een roerige periode. Laten we hierin bovenal elkaar vasthouden! Daar heeft de kerk uw hulp bij nodig. De coronacrisis vraagt veel van kerken, ook financieel gezien. Inkomsten nemen af en tegelijk zorgen creatieve vormen van kerk-zijn juist voor extra kosten, die kerken en parochies zonder aarzelen voor hun rekening nemen. Iedere parochiaan van 18 jaar en ouder ontvangt u een brief waarin wordt gevraagd een bijdrage te doen. We hopen van harte dat u wilt geven voor uw parochiegemenschap. De parochiegemeenschap kan alleen voortbestaan dankzij de financiële steun van haar leden, dus van mensen zoals u. Daar­om vragen wij u ook dit jaar weer om een bijdrage. Die bijdrage wordt gebruikt om de lopende kosten te dekken. Dat geld is nodig om de kerkdeuren open te kunnen hou­den zodat we u en vele anderen gastvrij kunnen blijven ontvangen. Het wordt besteed aan het onderhoud van het gebouw, de verwarming, verlichting, personeelskosten, pastorale projecten en bijzon­dere vieringen. Helpt u mee?Alvast veel dank! Geef voor verbondenheid met elkaar, steun uw kerk! Samen houden we elkaar vast in én na coronatijd.

Periodieke gift en Kerkbalans
Meer schenken aan de kerk zonder meer te betalen. Dat is het idee met de periodieke gift. Het aangaan van een periodieke gift is voor de gever interessant, omdat het een groter fiscaal voordeel kan opleveren dan een 'normale' gift. Giften zijn normaal gesproken pas aftrekbaar vanaf 1 procent (minimum € 60) tot maximaal 10 procent van het verzamelinkomen. Bij een periodieke gift gelden die grenzen niet. Voor de kerk is het extra gunstig als de gever (een deel van) dat fiscale voordeel aan de kerkelijke gift wil toevoegen.

Hoe pakt u het aan?
Wilt u weten wat dit voor u betekent? Bereken dan via de Schenkcalculator op www.protestantsekerk.nl/schenkcalculator welk bedrag u terugkrijgt van de belastingdienst bij een periodieke gift. De Schenkcalculator laat ook zien hoe u uw bijdrage aan de parochiegemeenschap kunt verhogen, zonder dat het u meer kost.Om van deze mogelijkheid gebruik te maken gaat u met de Parochiekern een overeenkomst aan voor een  periode van minimaal 5 jaar

De modelovereenkomst vindt u op de website van de Belastingdienst. Overeenkomst periodieke giften Ook kunt u een exemplaar van de overeenkomst opvragen bij het Secretariaat.

Heeft u belangstelling voor de periodieke gift of wilt u meer informatie neem dan contact op met de budgethouder van uw parochiekern.

Startviering
Op zaterdag 14 januari werd in de Maria Magdalenakerk in Maasland de aftrap gegeven voor de actie Kerkbalans 2023. Vrijwilligers vanuit de drie parochiekernen van de parochie Onze Lieve Vrouw van Sion en andere belangstellenden waren bij elkaar gekomen om samen met Mgr. van den Hende en diaken Melchior Kerklaan dit startmoment te vieren. Een adhoc koor bestaande uit leden van St. Caecilia en Let's Sing Together verzorgde de muziek. Aan het eind van de bijeenkomst liepen enkele vertegenwoordigers symbolisch over de rode loper en vertelden zij, waarom zij de actie Kerkbalans belangrijk vinden.

2023 01 14 Startmoment Kerkbalans Maasland web 122023 01 14 Startmoment Kerkbalans Maasland web 312023 01 14 Startmoment Kerkbalans Maasland web 36

 

 

 

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Adventsactie Logo RGBWat is er aan de hand?
De Congo in centraal Afrika is door zijn klimaat en grondstoffen een land met grote mogelijkheden. Helaas is het ook een land dat al jarenlang lijdt onder dictatuur, corruptie en uitbuiting. Een langdurige burgeroorlog en een gebrek aan mogelijkheden op het platteland zorgden voor een massale uittocht naar de hoofdstad Kinshasa, een stad met nu meer dan tien miljoen inwoners. Op straat leven veel kinderen die geen contact meer met hun familie hebben omdat ze zijn weggestuurd of weggevlucht vanwege armoede, mishandeling of beschuldiging van hekserij. Naar schatting zijn er momenteel tussen de 30.000 en 35.000 straatkinderen die zowel overdag als 's nachts op straat leven.

Wat willen we bereiken?
Met het project willen we met onze lokale partner Chemin Neuf 300 straatkinderen uit Kinshasa in hun centrum opvangen om ze uiteindelijk weer samen te brengen met hun familie. In het centrum krijgen de getraumatiseerde straatkinderen de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Ze ontvangen praktische hulp zoals kleding, voedsel en gezondheidszorg. Daarnaast worden ze ook begeleid door psychologen die ze helpen hun traumatische en vaak gewelddadige ervaringen achter zich te laten. De gezinnen waarin de straatkinderen worden teruggeplaatst krijgen steun en advies hoe ze met de nieuwe gezinssituatie op de lange termijn kunnen omgaan.DRCongo1807 1950x800

Hoe doen we dat?
De kinderen krijgen een jaar lang begeleiding op het gebied van lichamelijke en psychische zorg en ontvangen voorlichting hoe ze gezond kunnen leven. Ze krijgen voldoende te eten en ontvangen kleding. Ook krijgen ze les in lezen en schrijven, ruimte om te spelen en leren ze over hun rechten en plichten. Verder zijn er maandelijkse uitstapjes en gaat eens per jaar een groep naar een vijfdaags traumaopvangkamp.

Wilt u dit project steunen? Uw bijdrage is enorm welkom. U kunt uw gift overmaken op rekeningnummer NL89 INGB 0653 1000 00 t.n.v. Adventsactie.

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Overlijden Mgr. Dick Verbakel

VerbakelVrijdagmiddag 9 september ontvingen wij het bericht dat op 68-jarige leeftijd Mgr. Dick Verbakel is overleden in het hospice waar hij de laatste week verbleef.

In de laatste weken van zijn ziek zijn, was het zijn uitdrukkelijke wens om de kring van mensen klein te houden, omdat te veel contacten en correspondentie te zwaar zouden zijn.

404 03

Sinds 1986 was hij priester van ons bisdom Rotterdam.
De laatste jaren was hij met hart en ziel opnieuw werkzaam als pastoor, nadat hij decennia als vicaris en vicaris-generaal van ons bisdom actief was. Een officiële brief omtrent zijn overlijden zal nog volgen.


Afscheid

Vrijdag 16 september was er gelegenheid tot persoonlijk afscheid in de Maria van Jessekerk - Delft, aansluitend vond - in dezelfde kerk - een avondwake plaats ( Liturgie ).

Na afloop werd het stoffelijk overschot van Dick Verbakel naar buiten begeleid door vertegenwoordigers uit elke geloofsgemeenschap.
Langs de Burgwal vomde zich een erehaag waarlangs pastoor Verbakel naar Rotterdam vertrok.

De uitvaart vond plaats op zaterdag 17 september in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal - Rotterdam. 
Aansluitend werd pastoor Verbakel overgebracht naar zijn laatste rustplaats: begraafplaats St. Laurentius, Nieuwe Crooswijkseweg - Rotterdam.

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Diocesaan verslag voor de bisschoppensynode ‘Voor een synodale Kerk’
In antwoord op de uitnodiging uit Rome zijn in de diocesane fase van de bisschoppensynode ‘Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio’ in parochies bijeenkomsten gehouden om over de thema’s van de synodale raadpleging te spreken. Parochies en groepen in het bisdom die daarvan verslag wilden doen, werden gevraagd dit verslag te sturen aan het secretariaat van de bisschop. SynodeVerder werden door het bisdom gesprekken georganiseerd via het netwerk dat de Kerk is, zoals de caritasinstellingen, het onderwijs, de zorg en de oecumene.

Op basis van de gevoerde gesrpekken is de voorgelegde tekst met een slotparagraaf tot een afronding gekomen.In deze slotparagraaf ‘Beschouwing van de bisschop bij de diocesane raadpleging’ zet bisschop Van den Hende enkele zaken bijeen in vijf korte paragrafen:

  • Aan de uitnodiging van paus Franciscus om in gesprek te gaan over het geloof is breed gehoor gegeven
  • Het delen van het geloof is fundamenteel in het samen op weg zijn in de Kerk als communio
  • Een dienende inzet hoort bij het wezen van de Kerk: participatio en missio
  • De zichtbaarheid van de Kerk
  • Samen op weg zijn als Kerk

Download het  volledige verslag van de diocesane raadpleging in het bisdom Rotterdam

Lees ook Afronding diocesane fase bisschoppensynode 2021-2023

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Weeshuis Satellite
De werkgroep bestaande uit onderstaande personen laat ons weten:
In ons vorige bericht lieten we u weten dat onze website Weeshuis Statellite.nl uit de lucht was vanwege de hoge kosten. We waren blij met het aanbod van de Andreas parochie in Kwintsheul, om een tabblad op hun website te vullen met onze gegevens. Toch bleken deze gegevens door veel mensen moeilijk te vinden te zijn vanwege de vele stappen die nodig zijn om er te komen. We zijn daarom blij dat we bij Jouwweb.nl de mogelijkheid hebben gevonden om kosteloos een website in de lucht te kunnen brengen. Omdat wij graag zoveel mogelijk geld aan onze projecten willen doen toekomen, hebben we gezocht naar dit alternatief. Dat Jouwweb.nl op elk tabblad reclame maakt nemen we gewoon voor lief.

U kun ons nu vinden op:  https://weeshuis-satellite.jouwweb.nl/

U vindt daar op de contactpagina het mailadres waarmee u ons kunt bereiken.

Uiteraard mag u ons ook bellen.

Namens de werkgroep
Ria en Albert van Leeuwen            tel. 06 2959 2804  (Maasland)
Annemieke en Ab van Marrewijk  tel. 06 1125 7834  (Poeldijk)
Wilma en Bert van Leeuwen          tel. 06 8341 0188 of 06 5179 487 (Maasland)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

PCI en het diaconale weekend

pcicaritasZaterdag 19 en zondag 20 november stond in het teken staan van de Diaconie.
In samenwerking met de Sint Ursulaparochie van Delft werd er in dit weekend extra aandacht gevraagd voor Diaconie. In aansluiting hierop hield de Parochiële Charitatieve Instelling (PCI) O.L.V. van Sion de jaarlijkse collecte tijdens de vieringen van dit weekend. De opbrengst van deze collecte komt geheel ten goede aan de PCI. Met dat geld kan de PCI mensen helpen die in de financiële problemen zijn geraakt of geen geld hebben om een noodzakelijke grote uitgaven te doen zoals de vervanging van een wasmachine.
De PCI O.L.V. van Sion: is bereikbaar door een briefje in de brievenbus in de kerk of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het bestuur bestaat volledig uit vrijwilligers die al hun werkzaamheden kosteloos doen.
Natuurlijk kunt u ons werk ondersteunen door middel van een bijdrage, deze kunt u storten op bankrekening:NL 94 RABO 01468 99334 t.n.v. PCI van de parochie O.L.V. van Sion. .
Wij willen u alvast hartelijk bedanken voor uw bijdragen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tour Of FaithBisdom

Catechese en ontmoeting voor jongeren. In 2020 kreeg de Tour of Faith voor jongeren ( 16 - 30 jaar ) een vast moment op de laatste zondag in de maand, Eén keer kon Tour of Faith, fysiek plaatsvinden, maar verder zijn de bijeenkomsten met de catechese van de bisschop gestreamd via YouTube.
Hier vindt u meer informatie.qrcode www.bisdomrotterdam.nl 1

Aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een overzicht van alle jongerenactiviteiten in het bisdom vind je hier

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vakantiebank

'Geef ze de Vijf' - Vakantiebank
In de maanden mei en juni, wanneer velen van u het vakantiegeld ontvangen, vraagt de Vakantiebank Delft daarom aandacht voor onze actie ‘Geef ze de Vijf’: Vijf euro van uw vakantiegeld helpt ons weer om een mooie vakantie-ervaring te realiseren voor mensen die hiervoor zelf financieel geen mogelijkheden hebben. Uw bijdrage is welkom op rekeningnummer NL67 ABNA 0 620 389 141 t.n.v. RK Stadsdiaconaat Delft e.o. o.v.v. Vakantiebank Delft

Meer informatie over deze actie kunt U hier vinden

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

sionOplichting
In de afgelopen weken zijn er meldingen ontvangen dat internetcriminelen actief zijn die zowel per e-mail als via whatsapp-berichten versturen waarin ze de naam van een priester of een kerkelijke instantie gebruiken. De internetcriminelen versturen een bericht dat afkomstig lijkt te zijn van een parochiepriester of een kerkelijke instelling. Zij zijn uit op geld. Zo wordt bijvoorbeeld in het bericht gezegd dat cadeaukaarten worden gekocht voor een ziek meisje. Ga daar niet op in. Vaak wijkt dit nepadres weinig af van het echte mailadres. De pastoor zal u nooit via een mail om geld vragen. Een mail met die inhoud is dus altijd nep.
Als u twijfelt aan de echtheid van een mail vanuit de pastoor of de parochie, informeer dan bij het secretariaat - telefonisch of via het vertrouwde mailadres.
Als u een dergelijke mail (phishing mail) ontvangen hebt en u hebt niet op een link, knop of bijlage in het bericht geklikt, is het niet waarschijnlijk dat deze e-mail schade heeft toegebracht. Wel is het belangrijk dat u de phishing mail direct verwijdert uit uw mailbox en postvak met ‘verwijderde berichten’.

Tips:

  1. Klik niet op een link of afbeelding in het bericht
  2. Blokkeer het nummer
  3. Kijk welke mobiele nummers of privé-emailadressen op uw parochiewebsite staan en beoordeel of de vermelding van dit nummer noodzakelijk/wenselijk is
  4. Informeer de parochiebestuurders en (kern)vrijwilligers over deze vorm van fraude opdat zij extra oplettend worden.

Meer informatie kunt u vinden op https://www.rkkerk.nl/avg-nieuws-internetcriminelen-geven-zich-opnieuw-uit-voor-pastorale-beroepskrachten/

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Archief