Hoe kan ik mijn kind laten dopen ?

 • Neem contact op met het secretariaat van de kerk waar u uw kind wilt laten dopen.
 • Het secretariaat benadert de lokale begeleider(s) en een voorganger.
 • U wordt benaderd voor een afspraak met de voorganger en een lokale begeleider, voor praktische en inhoudelijke voorbereiding van de viering.
 • Voor de doop kunt u een peter en/of meter vragen. Dit is een goed gebruik, maar niet verplicht. Omdat van een peter of meter wordt gevraagd om te helpen bij de geloofsopvoeding, wordt gevraagd dat hij/zij katholiek is en het sacrament van het Vormsel heeft ontvangen.
 • De datum van de doopviering wordt in goed overleg bepaald.
  Zolang de corona-maatregelen van kracht zijn, vindt de doop plaats op zondagmiddag, in een besloten viering waarvoor familie en vrienden kunnen worden uitgenodigd.
  Wanneer er geen beperkingen meer zijn, zal de doop plaatsvinden tijdens een viering van de geloofsgemeenschap, op zondagochtend of zaterdagavond. 1.8 Doopsel Maasland

 Wat als ik zelf gedoopt wil worden ?

 • Aan de doop van volwassenen gaat een langer traject van voorbereiding vooraf. U kunt hiervoor contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 • Dit traject bestaat uit twee bijeenkomsten per maand: één met de groep geloofsleerlingen, en één met een persoonlijk begeleider die helpt om de betekenis van het geloof en de lokale katholieke gemeenschap beter te leren kennen.
 • Het traject duurt in ieder geval een half jaar; als een langere periode van reflectie nodig of gewenst is, is daar alle ruimte voor.
 • Opname in de katholieke Kerk, door doop, vormsel en communie, gebeurt bij voorkeur in de viering van de Paasnacht.

 1.7 Doopsel Maasland

Betekenis van de doop
De geboorte van een kind kan een reden zijn voor diepe verwondering en dankbaarheid. Het uitdrukken van deze dankbaarheid aan God wordt vaak als reden genoemd om een kind te laten dopen. Ook kan het een gebed zijn dat het kind onder Gods bescherming mag leven, om uit te groeien tot een mens vol vertrouwen.

De Bijbel spreekt over de doop als een overgang naar een nieuw leven met Jezus. Door de doop wordt een mens christen, verbonden met Jezus en onderdeel van de gemeenschap van de Kerk. De doop, die vroeger door onderdompeling gebeurde, verwijst terug naar Jezus’ dood en verrijzenis: Hij is ondergegaan in de dood en daaruit weer opgestaan tot eeuwig leven.

Voor meer informatie: https://youtu.be/cXeSTiZPHGA