Oecumenische vieringpresentatie Jamboree website
band websiteOp zondag 24 september om 10:00 was er in de Jacobuskerk een oecumenische viering in het teken van de Vredesweek.

Het thema was""(On)vrede, en nu? Het was een speciale jongerendienst en de christelijke band InTune verzorgde de muziek. Voorganger diaken Hubert Berbée benmadrukte dat afgunst en jaloezie niet bijdragen aan een gevoel van innerlijke vrede en vrede in de weg staan. TeVREDEnheid daarentegen opent de weg naar elkaar en naar echte vrede.

Aansluitend was er onder het genot van een kopje koffie gelegenheid om te luisteren naar verhalen over de World Scout Jamboree, waar jongeren van beide kerken deze zomer zijn geweest. Het ontmoeten van jongeren uit andere culturen is zinvol voor een beter begrip van elkaar. Dit kan bijdragen aan een betere verstandhouding tussen volkeren. Een thema dat aan het eind van de vredesweek zeer actueel is.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Gerarduskalender
Vanaf nu kunt u weer een Gerarduskalender kopen.
Dat kan aanstaande woensdag (13 sept.) na de viering in de kerk.
Daarbuiten kunt u de kalender kopen bij Arnold Hofstede – Windrecht 87. De kalender kost € 10,00.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

KerkomroepKerkomroep
Alle vieringen vanuit onze kerk zijn ook te beluisteren via de Kerkomroep. Dit kan rechtstreeks, maar het is ook mogelijk om vieringen terug te beluisteren. Via deze link komt u op de pagina van Schipluiden.Uw bijdrage aan de collecte wordt zeer op prijs gesteld. Banknummer: NL10 RABO 01468 09084  t.n.v. R.K. Parochie O.L.V. van Sion, parochiekern Schipluiden.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Intenties

 

WEEKVIERINGEN
Iedere dinsdagavond wordt om 18.45u het Rozenkransgebed gebeden.

       
Woensdag 27 september    9.15u Pater Thomas Eucharistieviering
Woensdag 4 oktober    9.15u Pastor H. Berbée Woord- en Communieviering
Woensdag 11 oktober    9.15u Pater Thomas Eucharistieviering/KBO viering
Woensdag 18 ktober    9.15u Parochianen Woord- en Communieviering
Woensdag 25 oktober    9.15u Pastor P. Mantelaers Woord- en Communieviering
Woensdag 1 november  10.00u. Pater Thomas Allerheiligen / Gezamenlijke eucharistieviering

 

 

 

  

 

     - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

WEEKENDVIERINGEN

         
Zondag 1 oktober 9.15u   Pater Thomas Eucharistieviering  Organist
Zaterdag 7 oktober 19.00u   Pater Thomas Eucharistieviering  Koor Horizon
Zondag 15 oktober 9.15u   Parochianen Woord- en Communieviering  Mannencantorij
Zaterdag 21 oktober 19.00u   Pater Peelen Eucharistieviering  Dameskoor
Zondag 29 oktober 9.15u   Diaken M. Kerklaan Woord- en Communieviering  Organist en cantors


 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vrijwilligersdag 2023
Op zaterdag 2 september vierden we in onze gemeenschap het Jacobusfeest. Traditioneel ook de dag dat we onze vele vrijwilligers in het zonnetje zetten. Het programma begon 's middags om 15.30u. Na een hartelijk welkom en een bedankje voor de inzet van het afgelopen jaar hield Harry Arkesteijn een presentatie over de Groene Kerk. "Duurzaamheid gaat niet alleen om zonnepanelen en windmolens, maar ook om een gedragsverandering bij onszelf."Na zijn presentatie konden de aanwezigen kiezen uit diverse activiteiten, zoals het vullen van een insectenhotel, het in elkaar zetten van vogelkastjes voor in de kerktuin, een bezoek aan een biologische volkstuin, het inventariseren van actiepunten rondom duurzaamheid van ons kerkgebouw en een wandeling in het groen gewapend met een grijper en een vuilniszak voor het zwerfafval. Voor de vrijwilligers die wat minder goed ter been zijn, waren er "groene" gezelschapsspelletjes. Na afloop van deze activiteiten was er een heerlijk buffet, waarvan gesmikkeld kon worden. Aansluitend was de viering in de kerk, met voorganger Pater Thomas en een groot Adhoc koor onder leidign van Jan van der Knaap en begeleid door Jeanne Bouwmeester. Na de viering waren de vrwijwilligers weer welkom in de Schelp voor koffie met gebak en een pubquiz die in elkaar gezet was door Toos Hofstede. Vragen nder andere over onze kerkgeschiedenis, Schipluiden, Vamos en een aantal algemene vragen. Als prijs mochten de winnaars vogelkastjes in ontvangste nemen. Het was een zeer geslaagde dag met dank aan de organiserende personen. Gelukkig hebben we de foto's nog!

20230902 161013 resized

20230902 160949 resized20230902 165226 resized

 

 

 

 

 

foto 1foto 2

foto 3

 20230902 172759 resized

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Zomerfeestdienst
Op zondagmorgen 6 augustus was de oecumenische zomerfeestdienst. Helaas waren de weersvoorspellingen niet gunstig en weken we uit naar de Jacobuskerk in plaats van het grasveld nabij de resten van kasteel Keenenburg. Het thema van de viering was "Luchtkastelen en visioenen". Voorgangers waren pastaro Paul Mantelaers en dominee Erika Dibbets-van der Roest. Muzikale ondersteuning werd er geboden door een adhoc koor onder leiding van Jan van der Knaap en een gelegenheidscombo. De viering werd geopend door Sabine Haring, voorzitter van de Zomerfeesten. Onderstaande foto's geven een impressie van de vieirng. Meer foto's op de website van de zomerfeesten Schipluiden.

Foto 4

Foto 2

 Foto 5

 

 

 

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Samen op weg met Jacobus
Onder deze titel worden er activiteiten georganiseerd voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Op zaterdag 24 juni hebben we het jaar feestelijke afgesloten. Vanaf 15.00u staken we de handen uit de mouwen en gaven we invulling aan ons jaarthema Gods Schepping, Onze Zorg. Een thema dat prima past bij de Groene Kerk gedachte.

We gingen met de kinderen de wijk in en verzamelden zwerfafval. Op het eerste gezicht lijkt Schipluiden een schoon dorp, maar als we goed keken, konden we nog voldoende rommel in de afvalzakken doen. Opvallen veel sigarettenpeuken. We plantten met de kinderen sneeuwklokjes in de vorm van een hart en zaaiden bloemen in de plantsoenen bij de kerk. De derde activiteit was het maken van insectenhotels. De voorgemaakte frames werden gevuld met allerhande materialen.

Na het harde werken smaakten de pannenkoeken natuurlijk heerlijk.

Daarna gingen we met zijn allen naar de viering met voorganger Pater Peelen en koor Horizon. Het thema was "Adempauze". Tijdens de viering maakten we een levensboom met draad.

Het was een geweldig leuke dag met dank aan leden van de Rock Solid groep voor hun hulp. 

 

bollen planten

IMG 20230624 WA0006

afvalruimen

 

insectenhotel 1

 

 

 

 

 

 

 

20230624 164937

 

 

 

 

 

20230624 164845

 

 

 

 

IMG 20230624 WA0001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 20230624 175710

 

 

Het eindresultaat

20230624 223535

 

Informatie over de werkgroep: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


 

 

      - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -maria raam

Boekenmand
Bij het doopvont staat een mand met kinderboeken. Kinderen in de kerk mogen voor/tijdens de vieringen uit deze mand boeken halen om te lezen of door te bladeren.

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Stichting Tabgha:
Van 20 mei tot 28 oktober: Maria, mijn Moeder. 
Gevestigd te Schipluiden aan de Vlaardingsekade 7, hoek Paardenmarkt.
Openingstijden: zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Voedselinzameling
Denkt u nog aan de voedselinzameling voor de voedselbank in Delft? Men is heel blij met houdbare en huishoudelijk producten.
De mand staat naast het doopvont. Alvast dank voor uw bijdrage.
Actie Voedselbank Jozefschoolblikkenactie

Op zaterdag 26 november werd er in de Bomenwijk en de Molenwijk in Schipluiden door de jongeren van Rock Solid een inzameling van lang houdbare producten gehouden voor de voedselbank. De opbrengst was geweldig. Er konden 13 kratten gevuld worden. Op de foto ontbreken Vincent, Klaartje en Madelon. .
Ook de leerlingen van de Jozefschool hielden in de dagen voor Kerstmis een inzameling. Ook daar was een prachtig reultaat. 

 

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Sla je tent op in de kerk.
In het weekend van 15-16 oktober was er voor de jongeren van de basisschoolleeftijd een leuke activiteit in de Schelp en in de Jacobuskerk .Voor de kinderen van groep 3 t/m 5 was dit 's middags van 13.30u tot 18.00u en voor de jongeren van groep 6 t/m 8 begon het om 19.00u en zij mochten hun tent meebrengen om een nachtje in de Schelp en/of de kerk te slapen.  Natuurlijk werd er gezorgd voor een leuk programma. Op zondagmorgen was er een viering om 9.15u met alle kinderen en natuurlijk waren alle ouders en andere parochianen ook van harte welko, De kinderen die in de afgelopen jaren gedoopt waren of de Eerste Communie gedaan hadden en of gevormd waren, waren ook aanwezig.

20221015 14191620221015 202259

20221015 14480620221015 233542

IMG 6834  

 

 

 

 

 

 

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kindervertelviering/Kinderwoorddienst
De Nieuwe Weg advent 2022In de Adventperiode was er op iedere zondag een kinderwoorddienst  in de Schelp. Het thema was "De Nieuwe Wereld". Samen met de kinderen gingen we op weg naar Kerstmis.  

Ingrid en Jeanet

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Inzegening Maria Passanten Kapel
In de zondagmorgen viering op 31 juli j.l. heeft Pastor Eli Stok de nieuwe Passanten Maria kapel ingezegend. Dit onder toeziend oog van enkele betrokkenen die hebben bijgedragen aan de realisatie. Na een wat lange bouwperiode is het zover. De deur kan overdag open en de mensen die er behoefte aan hebben,  kunnen even binnenlopen om bij Maria stil te staan, een kaarsje aan te steken, een gebedje te doen of wat rust te zoeken. De Mariakapel is iedere dag geopend van 9.00-18.00u. Het welkomstbord staat dan buiten.

Tijdens de inzegening zong het koor het Magnificat en werd er een mooi gedicht voorgelezen.
Dit gedicht willen wij u niet onthouden.

Ik weet niet hoe ik moet bidden.
Ik weet niet wat ik moet zeggen.
Ik heb niet veel tijd.

Maria,
laat deze kaars die voor u wordt aangestoken
mijn gebed zijn.
Moge zijn schitterende vlam
mijn vreugde en verdriet bij u brengen.
Moge zijn troostende vlam
mijn leven verlichten
met uw trouwe aanwezigheid.

foto 2

foto 4foto 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  
Voor jongeren vanaf 12 jaar worden er maandelijks bijeenkomsten gehouden. De jongeren die in de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Sion gevormd worden, worden hier automatisch voor uitgenodigd. Ook andere jongeren zijn van harte welkom. Je kunt je hiervoor aanmelden bij Joop en Jeanet Zuydgeest via telefoonnummer 06-27350490 of een mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Als leidraad worden projecten van Youth for Christ gebruikt. Hierin staan verhalen uit de bijbel centraal. Deze verhalen worden aan de hand van leuke, uitdagende en leerzame activiteiten ingeleid. We bekijken wat het verhaal betekent voor ons eigen leven. Er zijn twee verschillende groepen.Rock Solid (12 jaar en ouder) en Rock Solid+ (vanaf 17 jaar). De Rock Solid bijeenkomsten zijn altijd op de laatste zaterdagavond van de maand en de Rock Solid+ bijeenkomsten zijn op eerste vrijdagavond van de maand. Maar soms wordt daarvan afgeweken. Zie onderstaande data.

Het thema op zaterdag 29 oktober was “Rituelen”. Jongeren komen overal rituelen en gewoontes tegen. Tijdens deze avond stonden de jongeren op meerdere manieren stil bij rituelen. Ze leerden het onderscheid tussen gewoonten en rituelen te maken. Ze gaven hun mening over rituelen en ontdekten wat belangrijke rituelen in de kerk zijn. Samen staken we bij het kruis een lichtje aan voor iemand die hen dierbaar is.

20221029 193312 1

20221029 2003181

Rs 5a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De daarop volgende bijeenkomst was op zaterdagavond 26 november. Deze keer begonnen we met het inzamelen van lang houdbare producten in de Bomenwijk en de Molenwijk. We konden maar liefst 13 kratten vullen.

Nadat we samen lekker gegeten hadden, begonnen we met het avondprogramma.

Het thema was: “Vriendschap”. Tijdens deze avond ervaarden de tieners het thema door verschillende spellen over vriendschap. Ze ontdekten dat vriendschap bij iedereen anders kan zijn. Ze schreven op vlaggetjes waar vriendschap allemaal uit bestaat en ontdekten de waarde van vriendschap.

Echte vrienden laten elkaar niet vallen

Vriendschap is

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 17 december hadden we als thema Kerst gezien vanuit het oogpunt van de herders. Het is verwonderlijk dat de herders die als uitschot van de maatschappij beschouwd werden, als eerste op kraamvisite kwamen.Wie zijn in de hedendaagse tijd vergelijkbaar met de herders? Op wie kijken wij neer en zijn niet welkom in onze kerststal? Zou jij hen binnenlaten, als ze voor de deur zouden staan?

Op zaterdag 28 januari traden we in de voetsporen van Abraham. Abraham had een rotsvast vertrouwen in God. Vertrouwen zonder te zien.Geloven in wat je wordt beloofd. Een ervaringsdeskundige - een man die op latere leeftijd door een oogziekte blind is geworden- vertelde de jongeren hoe het is om te vertrouwen zonder te zien. Te vertrouwen op mensen en situaties. Te vertrouwen op je hulphond. Het was mooi om te horen dat zijn vertrouwen zelden beschaamd werd.Vertrouwen zonder zien web

Op zaterdag 25 februari was het thema: "Reclame! Irritant?" Tevens werden op deze avond de cupcakes verkocht voor de Vastenactie. Daar moest natuurlijk reclame voor gemaakt worden! Maar is reclame altijd te vertrouwen? Klopt het wel wat reclame zegt?
Na een gezamenlijke maaltijd gingen we aan de slag. Een groepje bedacht een wervend reclamepraatje voor in de viering. Anderen maakten posters om de cupcakes aan te prijzen. Toen gingen we naar de viering met koor Horizon. Dezxe viering stond in het teken van de Vastenactie. Na de viering kwamen veel parochianen cupcakes bestellen. Daarna pakten we de draad weer op in de Schelp en met behulp van bijbelteksten gingen we met elkaar in gesprek over de vraag: Hoe maak je reclame voor je geloof?

Op zaterdag 25 maart gingen we aan de slag met onze talenten.

Op zaterdag 29 april was het thema: "Follow the money". Met elkaar bespraken we waar we ons geld aan uit geven; wat de waarde is van geld; de invloed van merkartikelen en wat de bijbel zegt over geld en rijkdom.Tot sot speelden we een spannend smokkelspel.

 

Op zaterdag 27 mei was het thema: "Heaven is for real". We keken samen naar de trailer van deze film Dat dit veel vragen oproept, is wel duidelijk uit onderstaand overzicht. 

Bestaat de hemel echt?
Waar is de hemel? Hoe gaat het met de hemel?
Hoe kom je in de hemel? Moet ik enthousiast zijn voor het hiernamaals?Heaven is for real 1
Ben je in de hemel alwetend?
Is de hemel perfect? Hoe leef je in de hemel? Verouder je in de hemel?
Heb je in de hemel een andere leefstijl? Kan je dood gaan in de hemel?
Kan je er een nieuw leven starten?
Hoe lang mag je in de hemel, blijven?
Blijf je altijd in de hemel? Kan je terug naar de aarde?Kijk je terug op je leven?
Kun je overleden beroemdheden ontmoeten? Zie je iedereen of alleen degenen die je kent?
Heb je voedsel, slaap, etc. nodig in de hemel?
Welke taal spreken ze in de hemel?
Zijn er seizoenen in de hemel?
Wordt het ooit avond in de hemel?
Als het avond wordt, ga je dan ook slapen in de hemel?
Hoe druk is het in de hemel? Kan de hemel vol raken?
Hoe is het in de hemel? Hoe ziet de hemel er uit?
Als God van ieder mens houdt, waarom is er dan een hemel en een hel?
Moet je tot God bidden of kan je het lopend vertellen?
Kan je in de hemel alles hebben wat je wilt?
Is er een tweede leven?
Is God een persoon?
|Zijn de mensen in de hemel niet te verwend?
Hoe kunnen de mensen in de hemel naar ons kijken?
Hoe oud ben je in de hemel?
Kunnen er dieren naar de hemel?

Wij konden al deze vragen niet beantwoorden, maar door er met elkaar -starend naar de hemel-  over te praten en te lezen in de bijbel kwamen we er achter dat we op God mogen vertrouwen. Door met zijn hulp de handen uit de mouwen te steken, mogen we geloven in het rijk Gods op aarde, zoals in de hemel.

Op zaterdag 26 augustus was het thema: "Gaan met die banaan". Een start van een nieuw seizoen Rock Solid.
Geloof is als eten dat je nooit geproefd hebt. Je kan erachter komen hoe goed God is, door hem te "proeven" en uit te nodigen een rol te spelen in je leven. 

 

De volgende bijeenkomsten zijn:
Rock Solid: Zaterdag 30 september- aanvang: 19.00u in de Schelp
Thema: Vrede! We gaan ervoor!?

Heaven is for real 2
Rock Solid+: Vrijdag 6 oktober - aanvang: 20.30u
Thema: Veilg bij God?