4. Huwelijk

Kan ik trouwen in de kerk?

  • Als minstens één van beide partners katholiek gedoopt is, is het mogelijk om te trouwen in een kerkelijke huwelijksviering. Deze viering vindt plaats na het burgerlijk huwelijk.
  • Aan het huwelijk gaat een voorbereiding vooraf, die samen met andere bruidsparen gevolgd wordt. Deze voorbereiding wordt jaarlijks georganiseerd, meestal in de maanden februari-april. Het is een traject van vijf bijeenkomsten, waarin wordt ingegaan op vragen die als onderdeel van de huwelijksviering aan het bruidspaar worden gesteld, en de huwelijksgelofte zelf.
  • Neem voor informatie over de huwelijksvoorbereiding contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • De praktische vormgeving van de huwelijksviering, evenals het invullen van het huwelijks­formulier, wordt afgestemd met de voorganger.

Betekenis van het huwelijk

In de Bijbel is de liefde tussen man en vrouw een sprekend voorbeeld van de liefde die God heeft voor zijn mensen. Het eerste teken van Jezus vond plaats op een bruiloft: water veranderde in wijn, als teken van de vreugde van de liefde. In de huwelijksviering wordt Gods zegen gevraagd over de liefde tussen twee mensen, die samen een verbond voor het leven willen sluiten.

Het sacrament van het huwelijk is een geschenk: mensen ontvangen Gods liefde en die liefde geven ze door.

Voor meer informatie: https://youtu.be/_lZRXyRb_uY